Beplantingsvoorstel

Beplantingsplan

Het hart van iedere gepassioneerde hovenier gaat sneller kloppen bij het samenstellen van het beplantingsplan. Een juist beplantingsplan is van essentieel belang voor een gewenst resultaat en de juiste sfeer. Hierbij zijn de volgende factoren bepalend:

  • de wensen van u als opdrachtgever,
  • de grondsoort (bijvoorbeeld: natte gronden vereisen drainagesystemen terwijl droge gronden soms vragen om de aanleg van een beregeningssysteem)
  • de invloeden van de wind en zon.

Al deze factoren worden zorgvuldig meegewogen bij het opstellen van uw beplantingsplan met als doel het gewenste resultaat en sfeer zo goed mogelijk neer te zetten. Een veel gehoorde wens is dat de tuin het hele jaar door in groei en bloei moet staan. Het liefst met verschillende bladeren en bloemkleuren. Een beplantingsplan maken is nauwkeurig vakwerk, een onderdeel van ons werk dat je niet in de schoolbanken leert. Ervaring en ‘weten waar je over praat’ staan hierbij centraal. Hierbij komt onze bijna 25-jarige ervaring ons goed van pas.

vo 18 09 2012 tekst-page-001                         v.o.plattegrond-page-001                         van Dalfsen Zwolle ontwerp-page-001

4 seizoenen

Een beplantingsplan waarin alle seizoenen zijn vertegenwoordigd. Hoe prachtig is het niet als u elk seizoen van uw beplanting in uw tuin zou kunnen genieten.

Energieke lente

In elk beplantingsplan dient de lente prominent aanwezig te zijn. Van in januari bloeiende sneeuwklokjes of winter forsythia’s tot in mei bloeiende Amerikaanse sering of besdragende beplanting zoals kardinaalsmuts voor de vogels die zich in het voorjaar weer laten zien. Er is veel keuze uit tal van vroegbloeiende vaste planten, bollen, heesters én bomen.

 

voorjaar4

Overdadige zomer

De keuze aan planten die in de zomer hun pracht tonen, is overdadig. Bij het maken van een beplantingsplan voor zo’n tuin is het vooral zaak vaste planten te gebruiken die stevig overeind blijven staan. Daarnaast moet er aandacht zijn voor bloemvormen én bladstructuren maar is het ook van belang om planten te kiezen die na hun bloei nog sierwaarde behouden.

zomer3

Verrassende herfst

In de herfst is het tuinseizoen nog lang niet voorbij. Een afgewogen beplantingsplan zorgt ervoor dat de tuin juist dan nog voor spektakel zorgt. Dat kan behalve met mooie zaaddozen en opvallende vruchten en bessen natuurlijk ook met de vele vlammende herfsttinten van vaste planten, heesters én bomen. Men zegt wel eens dat de herfst de laatste en mooiste glimlach van het jaar is.

najaars kleuren

Kleurrijke winter

Een wintertuin hoeft niet dor en donker te zijn. Wat kleur betreft, is er heel veel mogelijk. Een kleurrijk beplantingsplan voor de wintertuin bevat bijvoorbeeld winterbloeiers, vaste planten met een prachtig wintersilhouet, heesters met kleurrijke takken, besdragende struiken of aaren op siergrassen of bamboe’s.Of bomen met opvallend gekleurde stammen. De habitat van een boom, spiraalvormig of bolvormig bepalen ook een groot gedeelte van de sfeer in uw tuin.

winter2